Vés al contingut

La Intersindical-CSC calcula que l’aplicació de la reforma laboral pot fer perdre fins a 50.000 euros a un treballador mig en ser acomiadat

Setembre 27, 2010

A dos dies de la vaga general, la Intersindical-CSC, sindicat convocant de la protesta, ha volgut replicar els arguments que rebutgen secundar l’aturada a causa de la pèrdua d’un dia de salari que comporta per aquelles i aquells que no assisteixen aquell dia al seu lloc de treball. Així, segons el sindicat català, “el que realment surt car, a la llarga, és l’aplicació de totes les mesures contra les quals es convoca la vaga”, en especial la reforma laboral. De fet, la diferència entre la indemnització màxima a percebre actualment i la motivada per unes raons objectives que la reforma aprovada deixen molt a l’aire podria arribar a ser de 49.068,86 € de mitjana.

Aquests simples càlculs s’han realitzat en base al salari mig dels Països Catalans, de 1.635,63 € mensuals, segons l’Instituto Nacional de Estadística, i per separat també de les comunitats autònomes de Catalunya (1.764,75€), el País Valencià (1.455,83€) i les Illes Balears i Pitiüses (1.498€). Atenent a aquesta quantitat, el fet de no presentar-se al lloc de treball el 29 de setembre, la persona deixaria de percebre 70,10€ de mitjana (a Catalunya, 75,63€, al País Valencià, 62,39€; i a les Illes Balears i Pitiüses, 64,2€). Tanmateix, si finalment s’aplica la reforma laboral tal com ha sortit del Congrés dels Diputats, aquesta xifra podria quedar en ridícul en comparació amb el que es podria arribar a perdre, només atenent als canvis introduïts en l’apartat d’indemnitzacions per acomiadament.

Fins ara, el contracte indefinit ordinari havia estat el més comú, i comporta indemnitzacions per acomiadament de 45 dies per any treballat amb un màxim de 42 mensualitats. Tanmateix, aquesta reforma pràcticament elimina tots els límits per a usar el contracte per al foment de la contractació indefinida en tots els col·lectius i pràcticament pot jubilar l’anterior modalitat de contracte indefinit. En aquest cas, la indemnització passaria a ser de 33 dies per any treballat amb un topall de 24 mensualitats. Finalment, però, cal puntualitzar que aquestes quantitats es refereixen a casos d’acomiadament improcedent. Malgrat tot, la reforma laboral facilita enormement l’acomiadament objectiu, amb un cost per a l’empresa de 20 dies per any treballat (8 dels quals els pagarà FOGASA), amb un màxim de 12 mensualitats. Aquesta forma d’acomiadament a partir d’ara podrà aplicar-se fins i tot en els casos en què l’empresa tan sols tingui “previsió de pèrdues”, una situació que deixa la plantilla subjecta a les previsions subjectives de l’empleador.

D’aquesta manera, la Intersindical-CSC ha calculat a les següents taules la quantitat que percebria un/a treballador/a català amb el salari mig en cas d’acomiadament, per any treballat i fins a la quantitat màxima, així com les quantitats que podria arribar a deixar de guanyar de ser acomiadat per acomiadament objectiu enlloc d’improcedent, en cadascuna de les dues modalitats de contracte indefinit:

Les diferències, doncs, són evidents i els 70€ que es deixaria de percebre per fer vaga ja són més de 10 vegades inferiors a la diferència en cas que finalment es pugui acomiadar de forma objectiva algú amb contracte per al foment de la contractació indefinida amb tan sols un any d’antiguitat. En els altres casos o amb més anys treballats, les diferències són d’escàndol. Igualment, aquí cal sumar-li la reducció en les pensions en cas d’aplicar-se la futura reforma del sistema de pensions, les retallades en els salaris dels treballadors i les treballadores del sector públic o l’empitjorament dels serveis públics si se segueix amb l’actual procés elititzador i privatitzador.

D’aquesta manera, la Intersindical-CSC resta tota credibilitat als arguments que rebutgen la vaga per qüestions econòmiques de les persones ocupades. Al contrari del que s’afirma, doncs, secundar l’aturada i frenar el procés de retallades socials i laborals és la millor manera de garantir els ingressos i unes percepcions dignes i justes, encara que no sigui necessàriament a curt termini.

Els arguments que fan necessari que aquesta vaga sigui un èxit, però, van molt més enllà i bàsicament responen a la necessitat de frenar el procés de reformes neoliberals del Govern central i exigir un nou model social i econòmic i la plena sobirania dels Països Catalans. Els motius que han dut la Intersindical-CSC a convocar-la es poden consultar en aquest document.

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: